Oprócz doprawiania potraw z pikantnym akcentem, imbir niesie również różne korzyści dla organizmu. Poznajmy jego właściwości i sposób wykorzystania w kuchni.
Imbir to wieloletnia roślina zielna pochodząca z Azji, podobnie jak kurkuma i kardamon. Uprawiany głównie na obszarach tropikalnych i subtropikalnych, od tysiącleci jest używany do przyprawiania potraw i leczenia dolegliwości. Podobnie jak wiele innych przypraw, imbir również dotarł na Zachód Jedwabnym Szlakiem.
Częścią rośliny stosowaną jako przyprawa, środek fitoterapeutyczny i składnik środków higieny osobistej jest kłącze, z którego pozyskiwany jest również żółto-zielony olejek eteryczny.
Właściwości i korzyści
Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwwymiotne, przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Stosuje się go również w przypadku problemów trawiennych w celu przeciwdziałania objawom, które zwykle im towarzyszą. Wydaje się, że jest w stanie złagodzić bóle menstruacyjne i te spowodowane chorobą zwyrodnieniową stawów biodrowych i kolanowych. Jako środek przeciwbakteryjny, imbir jest sprzymierzeńcem zdrowia jamy ustnej.
Wartości odżywcze
Według danych 100 gramów świeżego imbiru dostarcza organizmowi 80 kalorii. Dzienna ilość witamin zawarta w łyżce do gotowania odpowiada: witaminie C i B6 (8%), folianom (3%), tiaminie, ryboflawinie i kwasowi pantotenowemu (2%), witaminie E (1 %). To także potas (12%), magnez, miedź i mangan (11%), żelazo i fosfor (3%), wapń i cynk (2%).
Zastosowanie i przechowywanie
Oprócz dobrze znanych pierników, tradycji bożonarodzeniowej rozpowszechnionej na całym świecie, świeże lub suszone kłącze tej rośliny można wykorzystać na wiele innych sposobów. W rzeczywistości imbir można zetrzeć, najlepiej na ceramicznej tarce, dodawać na świeżo do koktajli, zup, aksamitnych sałatek, risotto, ryb i mięsa. Świeży, doskonale nadaje się na wywar lub napar.
Nieużywany korzeń imbiru należy umieścić w papierowej torbie w chłodnym i suchym miejscu; jeśli jest już pokrojony, umieszcza się go w lodówce w komorze na owoce i warzywa, w torebce na żywność lub w papierowej torbie. Wskazane jest, aby nie obierać wszystkiego, ale od czasu do czasu używać pożądaną ilość. Dzięki temu nie wysycha i może wytrzymać nawet miesiąc, nie tracąc przy tym na walorach smakowych.