Rutyna może przedłużyć żywotność ekspresu do kawy i sprawić, że będziesz cieszyć się przyjemnością porannej kawy o wiele dłużej. W międzyczasie odwiedź serwis https://www.kulinarna.pl/, gdzie poznasz kilka tajemnic kuchni.
Kawy nigdy nie może zabraknąć w domu czy w pracy. Domowe maszyny przygotowują ją szybko, a miłośnicy trunku deklarują zadowolenie z intensywnego i dobrego smaku i aromatu. Jednak ekspres wymaga pielęgnacji, konserwacji i odpowiednich produktów, aby zawsze działać jak najlepiej. Zarówno w przypadku ekspresu na kapsułki, jak i tradycyjnego na ziarna kawy, wrogiem jest nawarstwiający się kamień.
Pierwsze czyszczenie z kamienia
Bardzo ważne jest przestrzeganie instrukcji producenta podanych w broszurze. Często, gdy rozpakowujesz maszynę po raz pierwszy, zapominasz, gdzie umieściłeś instrukcje. Dlatego zalecamy przydatną metodę dla tego i innych zakupów. Zawsze przechowuj arkusze w pliku, z którego będziesz mieć dostęp do każdej instrukcji. Zawsze należy przestrzegać ogólnych zasad przyjętych przez producenta danego sprzętu.
Często z powodu zanieczyszczeń strumień z kawą nie leci płynnie. Można stosować naturalne środki, takie jak woda i ocet, lub specjalne produkty przeznaczone do usuwania osadów.
Mycie pozostałych elementów ekspresu
Po oczyszczeniu kanału przechodzimy do pozostałych elementów maszyny: zbiornika i tacki. Jeśli istnieją inne zdejmowane części, w zależności od modelu, należy je również wyczyścić i zdezynfekować w ten sam sposób. Na początek oddziel wszystkie części mechaniczne. Następnie wyczyść je za pomocą odtłuszczającego detergentu i gąbki.
Po zakończeniu pozostaw do całkowitego wyschnięcia, aby wilgotne części nie uszkodziły obwodów elektrycznych. Oczywiście ważne jest, aby urządzenie było wyłączone podczas czyszczenia.
W przypadku braku problemów z działaniem ekspresu wskazane jest przeprowadzenie operacji raz w miesiącu. Dzięki temu Twoja kawa będzie pyszna przez dłuższy czas.