Kasztany jadalne - co robić by cieszyć się z ich dobrodziejstwa? - 1 2024

Kasztany jadalne – co robić by cieszyć się z ich dobrodziejstwa?

Jak gotować kasztany?          

Istnieje kilka sposobów przyrządzania kasztanów: pieczone, gotowane, gotowane na parze i w kuchence mikrofalowej. Sugeruje się, że aby można było łatwiej je obrać, należy owinąć je wilgotną szmatką na kilka godzin przed gotowaniem.

Przed ich ugotowaniem należy małym nożem odciąć zaokrągloną część skórki, wykonując poziome cięcie około 2 cm bez naruszania miąższu, aby nie pękały podczas gotowania.

Gotowane kasztany

Umyte i obrane, włóż do dużego garnka i zalej wodą. Postaw garnek na kuchence i gotuj przez co najmniej pół godziny. Przekłuj je widelcem, aby upewnić się, że są ugotowane. Czas gotowania jest różny, dlatego warto zerkać co kilka chwil i nadzorować stopień ich miękkości.

Pieczone kasztany na ogniu

Pieczone kasztany to klasyk w państwach Basenu Morza Śródziemnego. W Polsce wciąż niedoceniane, choć zaczynają zyskiwać na popularności. Po nacięciu skóry układa się je na patelni z otworami w kontakcie z bezpośrednim płomieniem pieca, żarem kominka lub grilla.

Należy je często obracać i regulować odległość patelni od ognia, aby się nie spaliły. Ugotowane i dobrze przypieczone układa się na kratce, obiera i je jeszcze gorące.

Pieczone kasztany w piekarniku

Po pocięciu skórki rozkłada się je na blasze do pieczenia i piecze w piekarniku w temperaturze 220°C. Zasada jest zawsze taka sama: odwracaj je dość często.

Kasztany w mikrofalówce

Po odcięciu skórki pozostawia się je do namoczenia przez 10 minut w misce pełnej wody. Następnie należy odcedzić i umieścić w pojemniku nacięciem do góry. W mikrofalówce gotuj je przez 5 minut przy 750-800 W.

Jak przechowywać kasztany

Surowe kasztany można przechowywać w lodówce przez około miesiąc w temperaturze + 3°C na półce z owocami i warzywami. Czyste i zamknięte w torebkach na żywność, można przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy w temperaturze -20°C.

Istnieje również metoda piaskowania, mniej powszechna, ale bardzo skuteczna. Weź duży pojemnik i piasek (lub trociny) i ułóż warstwy piasku i kasztanów wewnątrz pojemnika. W ten sposób można je przechowywać przez około dwa miesiące.